Hoe klaar je een sollicitatiegesprek in de eerste 5 minuten?

Hoe klaar je een sollicitatiegesprek in de eerste 5 minuten?

De eerste momenten van je sollicitatiegesprek kunnen een beslissende invloed hebben op hoe goed de rest ervan verloopt. Hier leest u hoe u sterk begint – samen met enkele waarschuwende verhalen van echte interviewers over wat u niet moet doen…

1.     Onthoud dat het interview begint zodra je het huis verlaat

Het interview begint lang voordat je elkaar de hand schudt en rond de tafel gaat zitten. Je weet nooit wie je tegen het lijf loopt als je uit de bus of trein stapt, of het bedrijfsgebouw binnengaat – voor zover je weet, kan je interviewer in dezelfde rij bij de koffiebar staan ​​als jij. Zorg er dus voor dat u een vriendelijke, zelfverzekerde, professionele uitstraling uitstraalt vanaf het moment dat u vertrekt.

Je hebt er ongetwijfeld voor gezorgd dat je vroeg arriveert. Gun uzelf de tijd voor een comfortabele pauze en zorg ervoor dat u gehydrateerd bent. Voer een gesprek met de receptioniste, zet je telefoon uit en neem je omgeving in je op – misschien valt je iets op dat later een nuttig gespreksonderwerp wordt. Probeer geen last-minute feiten te proppen – u wilt kalm en georganiseerd overkomen, niet zenuwachtig en onvoldoende voorbereid.

2.      Behandel iedereen die je ontmoet als je interviewer

Zorg ervoor dat je beleefd en vriendelijk bent tegen iedereen die je tegenkomt tijdens het sollicitatieproces. Van het begroeten van de receptioniste tot de mensen met wie je een lift deelt, tot het lopen door een open kantoor om je vergaderruimte te bereiken… Dit zijn allemaal contactmomenten met je potentiële toekomstige werkgever, en collega’s zullen vaak hun indrukken van bezoekers delen achteraf, dus u wilt dat iedereen die met u in contact komt, u in een zo positief mogelijk licht ziet.

Wat je niet moet doen:

‘Ik maak er een punt van om kandidaten persoonlijk te komen begroeten. Op een keer nam een ​​kandidaat aan dat ik een assistent was, behandelde me heel onhandig en vroeg me nogal grof om een ​​drankje voor ze te halen. Ze schrokken nogal toen ze zagen dat ik het interviewpanel leidde! Maar wat me het meest teleurstelde, was het idee dat het gepast is om medewerkers van elk niveau zo te behandelen.’

3.     Maak een sterke eerste indruk

Eerste indrukken tellen, en non-verbale signalen zijn zelfs belangrijker dan verbale. Dus in die eerste paar minuten draait het allemaal om zelfverzekerd glimlachen, stevig handen schudden, oogcontact maken en er over het algemeen uitzien alsof je blij bent om daar te zijn en de baan wilt. Leun een beetje naar voren, trek je wenkbrauwen iets wijder en wacht tot je wordt uitgenodigd om te gaan zitten. In alles wat je doet, straal je een houding uit van energie, enthousiasme en interesse.

Probeer wat kleding betreft je kledingstijl af te stemmen op die van het bedrijf dat je ontmoet. U zou een goed idee moeten kunnen krijgen van de typische dresscode van het bedrijf via de website en de social media-output, met name alle inhoud over de werkcultuur, en uw recruiter kan u ook adviseren. Je wilt wat persoonlijkheid en charisma uitstralen, maar je wilt ook overkomen als een goede match, dus dwaal bij twijfel altijd aan de formele kant.

Wat je niet moet doen:

‘Een kandidaat die ik interviewde vroeg om een ​​glas water terwijl ze wachtten. Het was ijskoud en ze moeten het hebben gemorst vlak voordat we elkaar ontmoetten, dus mijn eerste indruk was een zeer vochtige, kille handdruk. Houd je drankje dus altijd in je linkerhand!’

4.     Wees klaar voor het praatje

De small talk goed (of fout) krijgen kan grote gevolgen hebben. Het is een manier voor mensen om een ​​verstandhouding en affiniteit op te bouwen en die ongrijpbare, ongrijpbare kwaliteit van ‘chemie’ te genereren die alle effectieve zakelijke relaties kenmerkt.

Dus als onderdeel van de voorbereiding van je sollicitatiegesprek, is het een goed idee om vooruit te denken over een aantal waarschijnlijke onderwerpen die aan de orde kunnen komen, om het gesprek soepel te laten verlopen. De sleutel is om onderwerpen te bedenken waarin je een gedeelde interesse hebt, zodat je geloofwaardige vragen kunt stellen en beantwoorden.

Als u bijvoorbeeld een foto ziet van de familie van uw interviewer, kunt u daar misschien naar vragen – en klaarstaan ​​met een eigen familieanekdote. Of als je een sportfan bent en je ziet tekenen dat je interviewer dat ook is, kun je misschien een passende vraag stellen waar je ook een interessant antwoord op hebt (‘Krijg je ooit naar de wedstrijden?’ ‘Dus wie gaat om dit jaar de beker te winnen?’ enz.).

Denk ook aan actuele thema’s. Is uw potentiële werkgever bijvoorbeeld onlangs in het nieuws geweest? Of kunt u vragen naar de mogelijke impact op het bedrijf van een recente ontwikkeling, zoals de Brexit of dalende aandelenkoersen of een serieuze malware-aanval? Zorg er in elk geval voor dat je zelf ook een interessante gedachte hebt om bij te dragen.

Wat je niet moet doen:

‘Een kandidaat die ik onlangs heb geïnterviewd, stelde me non-stop vragen over mijn gezin, de baan, het bedrijf, dingen in het nieuws, van alles. Maar hij had zelf niet veel te zeggen en hij wachtte niet echt op mijn antwoord voordat hij de volgende vraag stelde, dus hij kwam nogal angstig en verstrooid over.’

5.     Wees vanaf het begin op de hoogte

Politici die worden gecoacht in het omgaan met de media wordt altijd geadviseerd om maximaal drie kernboodschappen te hebben om over te brengen, waaraan ze zich moeten houden en tijdens elk interview moeten herhalen.

Evenzo is het een goed idee om twee of drie kernpunten te hebben die u wilt maken over wat u te bieden heeft en waarnaar u op zoek bent, bijvoorbeeld ‘Ik ben klaar voor de uitdaging om een ​​team te leiden’, ‘ Ik combineer compliance-ervaring met technische expertise’, ‘in mijn carrière heb ik een uitgebreide digitale transformatievaardigheden ontwikkeld’.

Dit zijn de drie belangrijkste punten die u wilt dat uw interviewer over u onthoudt. Dus probeer ze zo natuurlijk mogelijk in te werken, zelfs in de eerste paar minuten. Het is ook belangrijk om een ​​pasklaar antwoord te hebben op enkele van de meest voorkomende vragen die al vroeg opkomen, zoals ‘Vertel me waarom je deze baan wilt’ en ‘Wat begrijp je van wat deze baan inhoudt?’

Wat je niet moet doen:

‘Ik begin altijd met mensen te vragen om uit te leggen wat ons bedrijf doet. Deze bedrieglijk simpele vraag raakt veel mensen – het is verbazingwekkend hoeveel mensen ermee worstelen, misschien omdat ze verschillende interviews achter elkaar bijwonen en niet de tijd hebben genomen om veel onderzoek te doen. Maar als je het bedrijf niet goed begrijpt en waarom het mensen aanneemt, kan de interviewer alleen maar concluderen dat je niet zo’n moeite hebt met de baan.’